Tunnisteet

lauantai 29. syyskuuta 2018

Matti 70 v

Noin neljä vuotta sitten tutustuin Mattiin. Hän on liikkeenni naapuritalon talkkari. Olin nähnyt hänet monta kertaa pesemässä katuja, emme vaan olleet juteltu. Työni yhteydessä ruvettiin juttelemaan, kohtapuolin hän kävi joka päivä kahvilla.

Matti saa asua viereisen talon autotallin yhdessä varastohuoneessa, ei ole ikkunoita, mutta on ainakin katto pään päällä.

Matti on asunnut ulkona 20-30 vuotta elämästään, hän ei oikein muista kaikkea. Hän on juonnut paljon, kun tutustuttiin niin hän joi vielä aika paljon, aina kun löysi juotavaa. Hän tiesi kesäisin mistä löytyi parhaiten ihmisten jättämiä jämäjuomia. Venesatamissa, veneilijät ei jaksannut raahata kotiin puolikkaita pulloja tai laatikoita. Matti oli aina silloin tällöin aika nuhjuisessa kunnossa mutta aina hyvän tuulinen.

Puistoista, nuorten jättäkiä pulloja. Helposti löytyy juotavaa.

Matti pyöräili silloin jo, mutta nyt siitä on tullut passio. Hän pyöräilee pävittäin 50-100 km matkan.

Noin kolme vuotta sitten olin hänen kanssan pyöräilemässä ja hän näytti kaikki paikat, puskat, puistot, puut missä hän on asunnut, baarit missä hän eniten on hengaillut, tavattiin myös Ville kaverin joka vielä asuu Munkkiniemessä lautatalossa roskiksen takana. Ville on mukava kun hän ei ole juovuksissa, silloin hänestä tu,ee aggressivinen, sen takia Matti ei hengaille hänen kanssaan enää.

Matti ei paljon juo enää, vielä on pelihimo, mutta ei se mitään. Kaikkea on vaikeata lopettaa. Hurjaa on että hän on melkein lopettanut juomisen. Wow.

Hän on vähän arka, ymmärrän sen. Meistä on tullut niin hyviä ystäviä ettei mene montaa päivää i,man että että näemme tai juttelemme. Pyöräilemme, kokeilemme eri kahviloita, yhteen tsemppipubiin menemme syömään sillivoileipää ja matti pelaa pelikoneella.

Tänään oli kahvi ja kakkutilaisuus Matille kaupassani, sinne tuli tosi paljon ihmisiä. Matti istui ulkona terassilla, ei halunnut olla sisällä, vaikka oli vähän kylmää. Oli ihana päivä, luulen että hän oli tyytyväinen ja onnellinen, silloin minäkin olen.

Hän on kiltti ihminen, hänet täytyy kunnioittaa ja antaa ihmisarvon.

En tiedä miksi halusin kirjoittaa hänestä. Hän on opettanut minua paljon elämästä ja mikä on tärkeätä.


Ei kommentteja: